Ev3 IP address changed from 10.0.1.1 to 169.254.114.96?

This is where you talk about the EV3 software itself, installation issues, and programming talk.

Moderators: roger, gloomyandy, skoehler

Ev3 IP address changed from 10.0.1.1 to 169.254.114.96?

Postby aspire4higher » Mon Jul 14, 2014 8:51 pm

For some reason (via usb), the ip address for the intelligent ev3 brick changed from 10.0.1.1 to 169.254.114.96.... I don't know how this happened... when I ping 169.254.114.96 I get a reply, but no reply for 10.0.1.1 - how do I change it back?

Image
Image
aspire4higher
New User
 
Posts: 8
Joined: Wed Jun 25, 2014 6:20 pm

Re: Ev3 IP address changed from 10.0.1.1 to 169.254.114.96?

Postby gloomyandy » Mon Jul 14, 2014 9:17 pm

That address is an automatically configured "link local" one (google for it). This usually means that there was some sort of problem when initializing the device. Try unplugging the EV3 and reconnecting it. If that does not work, reboot your PC and try again. If things are still not working, check that there are no errors showing in device manager. I assume this worked at some point? If so and the above does not sort it out, then you need to think about what has changed between things working and now.
User avatar
gloomyandy
leJOS Team Member
 
Posts: 4077
Joined: Fri Sep 28, 2007 2:06 pm
Location: UK

Re: Ev3 IP address changed from 10.0.1.1 to 169.254.114.96?

Postby aspire4higher » Mon Jul 14, 2014 10:04 pm

Hey thanks for the reply. Yeah I'm not sure why it's doing this... I checked device manager, - no problems there apparently. The only thing I can think of that might have somehow changed it was a couple weeks ago when I installed pdaNET for my Cellphone (to share it's internet with my computer). I uninstalled it but still having issues... I'll try a couple other things and let you know if I get it working.

Thanks again.
Image
aspire4higher
New User
 
Posts: 8
Joined: Wed Jun 25, 2014 6:20 pm

Re: Ev3 IP address changed from 10.0.1.1 to 169.254.114.96?

Postby aspire4higher » Mon Jul 14, 2014 10:26 pm

So I tried restarting, manually configuring the ip address of the RNDIS/ Ethernet gadget adapter, still no luck. No idea why it's autoconfiguring to that 169 address. =/

Image
aspire4higher
New User
 
Posts: 8
Joined: Wed Jun 25, 2014 6:20 pm

Re: Ev3 IP address changed from 10.0.1.1 to 169.254.114.96?

Postby aspire4higher » Mon Jul 14, 2014 11:27 pm

I ran system restore, but that didn't help either. I might end up having to reinstall windows.
aspire4higher
New User
 
Posts: 8
Joined: Wed Jun 25, 2014 6:20 pm

Re: Ev3 IP address changed from 10.0.1.1 to 169.254.114.96?

Postby gloomyandy » Tue Jul 15, 2014 7:32 am

There is a good chance that pdanet may have install some alternate rndis driver or made other changes to your system, how far back did you go with your system restore? You should not need to set a manual IP address, just make sure that the device is set to obtain the address automatically.

good luck!

Andy
User avatar
gloomyandy
leJOS Team Member
 
Posts: 4077
Joined: Fri Sep 28, 2007 2:06 pm
Location: UK

Re: Ev3 IP address changed from 10.0.1.1 to 169.254.114.96?

Postby AlanG » Tue Jul 15, 2014 6:33 pm

I have a similar problem fairly often because the USB cable from my EV3 fits somewhat loosely into my laptop's USB ports. So I changed the IPv4 properties of the RNDIS Gadget's "Local Area Connection 2" so that my laptop has the static IP address 10.0.1.10.

Since I did that WinSCP connects to 10.0.1.1, loses connection, then reconnects very reliably. Eclipse can usually recover from such a dropped connection, but occasionally I have to restart Eclipse.

Hope that helps!
AlanG
New User
 
Posts: 15
Joined: Wed May 21, 2014 10:02 pm

Re: Ev3 IP address changed from 10.0.1.1 to 169.254.114.96?

Postby aspire4higher » Tue Jul 15, 2014 9:27 pm

So here's my update.....

I reinstalled windows (which was a waste of time) because it did not solve the problem.

I reinstalled lejos on the SD card with the ev3 sd card utility and restarted the intelligent brick, and hallelujah! It works! the ip is now 10.0.1.1 and I pinged it and got a reply.

Thanks for the help!
aspire4higher
New User
 
Posts: 8
Joined: Wed Jun 25, 2014 6:20 pm


Return to EV3 Software

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

more stuff